Kränkande särbehandling


Att känna sig kränkt och illa behandlad är tyvärr ett vanligt problem på många av våra svenska arbetsplatser, vilket naturligtvis medför negativa konsekvenser för både den utsatte och arbetsplatsen i stort. För att motverka detta ställer Arbetsmiljöverket krav på kunskaper hos chefer och arbetsledare. Under utbildningen lär vi dig hur du förebygger och hanterar kränkande särbehandling och trakasserier för att skapa en bättre arbetsmiljö för alla medarbetare.

Innehåll

Genom faktaföreläsningar och övningar fokuserar vi på hur vi på bästa sätt motverkar ett klimat där det kan förekomma att medarbetare känner sig kränkta på arbetsplatsen. Vi går bland annat igenom följande:

  • Definition och krav i AFS 2015:4.
  • Innebörd av begreppen kränkning, sexuella trakasserier och mobbning.
  • Kränkande särbehandling och dess ohälsorisker.
  • Hur du korrekt hanterar en upptäckt eller anmäld kränkning.
  • Hur du förebygger att kränkningar och mobbning uppstår.
  • Bakomliggande faktorer.
  • Checklista för dig och din organisation - Hur du kan skapa förståelse och ansvar genom framtagande/implementering av gemensam värdegrund och handlingsplan för dig och dina medarbetare.
  • Målgrupp

    Chefer, personer med personalansvar, HR, skyddsombud och arbetsmiljöombud.

    Omfattning

    Utbildningen omfattar en halvdag till heldag beroende på behov.

    Utbildningsmål

    Att ge en orientering i begrepp, orsaker och hur kränkande särbehandling på arbetsplatsen bör hanteras samt hur detta ska kunna förebyggas i enlighet med arbetsmiljölagen och riktlinjer från Arbetsmiljöverket. Även om orsakerna bakom kränkande särbehandling och trakasserier kan vara komplexa vill vi visa att insatserna för att förebygga detta inte behöver vara så komplicerade.

    Diplom

    Efter avslutad kurs erhåller alla deltagare ett personligt kursintyg.

    Investering

    Kursmaterial, frukost, lunch, eftermiddagsfika samt kursintyg efter genomförd utbildning ingår i priset.